055 5337720

Het Nederlandse verloskundig systeem

Het Nederlandse verloskundige systeem is anders dan in de meeste andere westerse landen. Daar ziet men zwangerschap en bevalling veel minder als natuurlijke processen en veel meer als mogelijke bedreigingen voor moeder en kind. Zwangere vrouwen worden in deze landen begeleid door gynaecologen. Verloskundigen werken er bijna altijd in een ziekenhuis, onder supervisie van een gynaecoloog.

Geboortezorg in Nederland - samenwerking rondom de zwangerschap

In Nederland worden zwangerschap en geboorte gezien als normale processen, die begeleid kunnen worden in de eerste lijn: door verloskundigen en verloskundig actieve huisartsen. Er is een actieve samenwerking tussen gynaecologen en verloskundigen, zodat bij complicaties specialistische zorg in het ziekenhuis kan worden geboden.

Alle zorgverleners in de geboortezorg hebben afspraken gemaakt over hoe ze met elkaar samenwerken. En met jou. Om jou en je baby de best mogelijke zorg te geven. Dat noemen we integrale geboortezorg. Die zorg moet afgestemd zijn op jouw wensen en keuzes. Het is heel belangrijk dat jij betrouwbare, volledige en begrijpelijke informatie krijgt. Zodat je voor jezelf de beste keuzes kunt maken. Wij, als verloskundigen, kunnen je daarbij helpen.

In de folder geboortezorg in Nederland kun je lezen wat de afspraken zijn die de zorgverleners in Nederland hebben gemaakt. En welke zorg je kunt verwachten. Vanaf het moment dat je graag zwanger wilt worden tot 6 weken na de bevalling. Je leest ook wat je zelf kunt doen. En je krijgt tips om ervoor te zorgen dat je de best mogelijke zorg krijgt voor jou en je baby.

Klik hier voor de folder.

folder geboortezorg.jpg

De film ‘Zwanger in Nederland’ vertelt je alles wat je moet weten tijdens en na je zwangerschap.

De voorlichtingsfilm is ontwikkeld door de beroepsorganisatie van verloskundigen (KNOV), in samenwerking met verloskundigen, gynaecologen, kraamverzorgers en andere geboortezorgprofessionals.

Door gebruik te maken van onze website gaat u er mee akkoord dat wij cookies gebruiken om onze website te optimaliseren.

Sluiten

Aanmelden Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Doevendans nieuwsbrief!

Aanhef
Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
E-mailadres