055 5337720

nieuwsarchief

Echoscopie en veiligheid

Bij een echoscopie wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven. Deze geluidsgolven hebben een hogere frequentie (= een kortere golflengte) dan het menselijke oor kan horen. Daarom wordt dit ultrageluid genoemd. Inwendige organen weerkaatsen dit geluid. Het terugkerende geluid (= echo) wordt opgevangen en elektronisch verwerkt tot een afbeelding. Deze afbeelding van de inwendige organen kan op de monitor worden bekeken.

Om een goede geleiding van de geluidsgolven te verkrijgen, wordt er gel op je buik gedaan. Soms wordt er met de kop van het echoapparaat enige druk op je buik uitgeoefend, die onaangenaam kan zijn. Meestal wordt in de eerste drie maanden van de zwangerschap de echo inwendig gemaakt. De kop van het echoapparaat wordt dan een stukje in de vagina gebracht, dit is meestal niet pijnlijk. Sommige vrouwen hebben moeite met een inwendige echo. Als dit zo is, laat het dan aan de verloskundige weten.

Uit het intensief medisch gebruik van echoscopie, nu al meer dan 30 jaar, zijn er geen bewezen schadelijke effecten bekend. Echoscopisch onderzoek veroorzaakt geen miskraam. Ook als u al bloed verliest, kan een (vaginale) echo geen schade veroorzaken.

Aanmelden Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Doevendans nieuwsbrief!

Aanhef
Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
E-mailadres