055 5337720

Complicaties bij de bevalling

Complicaties bij de bevalling

Bevallen is waarschijnlijk één van de spannendste dingen die je in je leven zult meemaken. Kinderen krijgen is sowieso al levensveranderend, maar ook de onvoorspelbaarheid van wat er precies gebeuren gaat, is voor veel vrouwen een uitdaging.

Uiteraard hoop je op een voorspoedige bevalling voor jou en je kindje, maar een paar procent van alle vrouwen krijgt helaas toch te maken met complicaties. Sommige complicaties hebben geen spoed, bijvoorbeeld wanneer je weeën niet krachtig genoeg zijn en je extra weeënhormoon nodig hebt. Er zijn echter ook complicaties waarbij er wel sprake is van spoed. Voor de moeder is dit met name hevig bloedverlies na de bevalling en voor de baby is dit wanneer deze in nood komt tijdens de bevalling of met een slechte start geboren wordt.

Het is belangrijk om te weten dat deze complicaties zeldzaam zijn en dat wij als verloskundigen opgeleid zijn om ze tijdig te herkennen, om zo op tijd te kunnen verwijzen naar specialistische zorg. Treedt er onverwachts een complicatie op, dan zijn wij ook opgeleid om snel te kunnen handelen en de eerste spoedzorg te kunnen geven, voordat andere zorgverleners het van ons overnemen. Uit onderzoek blijkt dat het hierbij niet uitmaakt of u thuis of poliklinisch bevalt. Bij verloskundigenpraktijk Doevendans trainen wij het handelen in dergelijke spoedsituaties twee keer per jaar, met professionele trainers.

We weten dat het heel belangrijk is dat je overzicht houdt over wat er met je gebeurt. We zullen dan ook altijd ons best doen om jou en je partner op de hoogte te houden. Soms is er echter alleen maar tijd voor handelen. Sowieso nemen we later altijd ruim de tijd om het gebeurde met jullie na te spreken.

JE partner ervaart een spoedsituatie rondom de bevalling vaak anders dan jij zelf. Hij of zij is toeschouwer en dat is een heel andere rol. Het is goed om later samen te praten over wat er gebeurd is, en aandacht te hebben voor elkaars emoties. Probeer hierbij het gebeurde niet allesbepalend te laten zijn voor hoe je terugkijkt op je bevalling. Bij elke bevalling zijn er ook mooie momenten om aan terug te denken.

Soms merk je dat je er niet alleen uitkomt en dat wat er met je of je kindje gebeurd is, als een donkere deken over je leven ligt. Weet dan dan er professionele hulp bestaat om de gebeurtenis goed te verwerken. Je kunt ten alle tijden contact met Antoinette Kuiper - van der Merche opnemen. Zij is als counsellor betrokken bij onze praktijk en kan je ondersteuning bieden of indien nodig verwijzen voor aanvullende zorg.

Aanmelden Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Doevendans nieuwsbrief!

Aanhef
Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
E-mailadres