055 5337720

Ergonomisch dragen

Ergonomisch dragen

Waarom kun je beter voor een draagdoek of een ergonomische draagzak kiezen dan voor draagzakken die in de meeste babywinkels verkocht worden?

Daarom eerst een stuk fysiologie uitleg van de baby. Baby’s worden geboren met een bol ruggetje, dat langzamerhand in fases ontwikkelt (bijvoorbeeld door het leren optillen van het hoofdje, het van lig- naar zitpositie te gaan, het zelf gaan staan). Daarbij bestaan de heupen van de baby grotendeels uit kraakbeen wat in de loop van de babytijd uithardt. Het is daarom heel belangrijk dat de baby in een juiste ergonomische houding in de drager zit. Deze houding creëer je als de knietjes hoger zitten dan de billen (M-houding/kikkerhouding) en het ruggetje mooi gebold is.

Foto´s JePorteMonBebe

In de meeste dragers die verkocht worden in de Nederlandse babywinkels kan de hierboven beschreven houding niet gecreëerd worden. De heupjes hangen in deze dragers teveel in gestrekte houding en de baby rust met zijn gewicht op zijn/haar kruis, wat niet erg comfortabel is. Ze hebben ook vaak een verdikt rugpand dat de natuurlijke houding van een baby belemmert. Ook staat er in de handleiding dat je kindje met het gezicht naar voren mag kijken. Dit lijkt leuk voor je kindje maar is zéker niet aan te raden. Je kindje kan zich zo op geen enkele manier afsluiten voor prikkels van buitenaf. Kinderen zien veel en nemen alles in zich op. Het is belangrijk dat ze zich ook af kunnen sluiten, zich veilig kunnen voelen en in slaap kunnen vallen om alles te verwerken wat ze gezien hebben. Dit kan onmogelijk als je ze met het gezicht naar voren draagt. Ook anatomisch gezien is het niet aan te raden je kindje naar voren te laten kijken. De natuurlijk bolling van de rug van je kindje wordt nu hol.
In Amerika, Scandinavië en Duitsland zijn de ergonomische dragers al jaren in opmars. Ook in Nederland zie je ze steeds vaker en heb je ook steeds meer keuze.

Aanmelden Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Doevendans nieuwsbrief!

Aanhef
Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
E-mailadres