055 5337720

Je bent bevallen

De eerste 8 dagen na de bevalling wordt de kraamweek genoemd. Dit is een bijzondere periode waarin jullie de baby leren kennen. Een baby wordt helaas niet geboren met een gebruiksaanwijzing, daardoor is het de eerste week vaak zoeken naar de behoeftes van je baby. Dit is een leuke ontdekking waarin jullie de baby iedere dag een beetje beter zullen begrijpen. Er gebeurt veel en er komt veel op je af. Verschillende zorgverleners bezoeken je tijdens de kraamweek. Ook zijn er praktische dingen die je moet (laten) doen.

Kraamzorg

Tijdens de kraamweek komt de kraamverzorgende bij jullie thuis om te helpen bij het verzorgen van de baby. Ze verricht medische controles, fungeert als vraagbaak en zorgt er voor dat je kunt herstellen van de zwangerschap en de bevalling. Zoek op tijd een kraamzorgbureau waar jij je prettig bij voelt en maak afspraken over hoeveel uur de kraamverzorgende bij je komt.

Als het je eerste kindje is zal zij jullie veel tips geven over de verzorging en dingen voor kunnen doen als jullie dit prettig vinden (zoals het omdoen van een schone luier of je kindje in bad doen). De kraamverzorgende houdt daarnaast goed in de gaten of het goed gaat met je kindje. De kraamverzorgster controleert elke dag de volgende dingen:

het gewicht;
ademhaling;
poepen en plassen;
huilen, slapen en alertheid;
de kleur van je kindje;
het navelstompje;
temperatuur van je kindje.

Als de kraamverzorgende denkt dat het niet goed gaat met jou of met je kindje zal zij altijd contact met ons opnemen om te overleggen.

Controle van de kraamvrouw
Niet alleen de baby moet in de gaten gehouden worden, maar jij ook. De kraamverzorgende doet daarom elke dag controles bij je zoals:

temperatuur opmeten;
pols tellen;
de stand van je baarmoeder controleren;
bloedverlies in de gaten houden;
ontlasting en plassen na de bevalling in de gaten houden;
eventuele hechtingen bekijken.

Alle controles wordt bijgehouden in je kraamdossier. Verder houdt je kraamverzorgster ook in de gaten hoe jij je voelt en zorgt ze ervoor dat je voldoende rust krijgt zodat jij goed kunt herstellen van de bevalling. Op deze manier kun je alle aandacht hebben voor je eerste contact en ervaringen met je kindje. Ons advies is dan ook om de eerste dagen rustig aan te doen en bijvoorbeeld niet teveel bezoek te ontvangen, veel dingen in huis te doen of je druk te maken om de was. Laat je deze tijd verzorgen.

Wanneer bellen

Ook in het kraambed kun je ons altijd bellen als je vragen hebt!
Je mag ons deze dagen bellen op het spoednummer 06-52045594, ook als je vraag geen haast heeft. Je krijgt dan meteen de verloskundige aan de telefoon.

Door gebruik te maken van onze website gaat u er mee akkoord dat wij cookies gebruiken om onze website te optimaliseren.

Sluiten

Aanmelden Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Doevendans nieuwsbrief!

Aanhef
Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
E-mailadres