055 5337720

Kraambed

In de eerste 8 dagen na de bevalling komen wij regelmatig bij je thuis langs. Lichamelijk moeten moeder en kind bijkomen van de bevalling. Baby’s kunnen last hebben van misselijkheid of hoofdpijn. Een moeder is vaak moe van de bevalling en kan lichamelijke ongemakken hebben. Ook als je weinig klachten hebt is het verstandig de eerste dagen veel in bed te blijven zodat je lichaam goed kan herstellen van de bevalling. Laat je lekker verwennen door de kraamverzorgende en je partner!

Meestal zul je het kraambed thuis doorbrengen. Soms is het nodig om de eerste dagen na de bevalling in het ziekenhuis te blijven, bijvoorbeeld als je een keizersnede hebt gehad, je veel bloed hebt verloren of een hoge bloeddruk hebt. Dan zullen de verpleegkundigen van de kraamafdeling je verzorgen. Als je bent ontslagen uit het ziekenhuis zullen wij de zorg weer overnemen en thuis bij je langskomen.

bv_kraambed.jpg

Hielprik en gehoorscreening

Tussen de 5e en 7e dag van het kraambed zal een medewerkster van de Jeugdgezondheidszorg (consultatiebureau) langskomen om de hielprik te doen. Ze nemen uit de hiel van de baby enkele druppels bloed om dit te onderzoeken op een aantal zeldzame maar ernstige aandoeningen. Ook zal bij de baby een gehoortest worden gedaan. Tijdens de test krijgt de baby een kort staafje in zijn oor wat een ratelgeluidje afgeeft. Met het meetapparaatje dat hieraan verbonden zit kan worden beoordeeld of de oren van de baby goed werken. Dit onderzoek is niet vervelend voor de baby. Download hier de folder 'screeningen bij de pasgeborenen

Aangifte

Jullie zoon of dochter moet binnen drie werkdagen na de geboorte, bij de gemeente waar het geboren is, aangegeven worden. Neem het volgende mee:
• een geldig identiteitsbewijs van degene die aangifte doet en van de moeder
• een trouw- of partnerschapsboekje (indien van toepassing)
Niet verplicht, maar wel handig
• de datum en het tijdstip van de geboorte
• de volledige naam (of namen) van je kind
• een afschrift erkenning ongeboren vrucht (indien van toepassing)

LET OP: per 01-10-2015 kun je bij de Gemeente Apeldoorn alleen nog maar op afspraak terecht. Er is dus geen vrije inloop meer. Je kunt via internet een afspraak inplannen of via het telefoonnummer 14055.
Meer informatie: Rijksoverheid - aangifte geboorte

Geboorteaangifte binnen 3 dagen
U moet een geboorte binnen drie dagen na de dag van geboorte aangeven.
In onderstaand overzicht kunt u zien, wanneer je aangifte kunt doen.

Dag van geboorte Dag van aangifte
Maandag Dinsdag, woensdag, donderdag
Dinsdag Woensdag, donderdag, vrijdag
Woensdag Donderdag, vrijdag
Donderdag Vrijdag, maandag
Vrijdag Maandag, dinsdag
Zaterdag Maandag, dinsdag
Zondag Maandag, dinsdag, woensdag

Vallen er 1 of meerdere feestdagen in de termijn van drie dagen, dan wordt de termijn verlengd totdat er tenminste twee dagen in de termijn voorkomen die geen zaterdag, zondag of feestdag zijn.

Verzekering

Jullie zoon of dochter is gratis verzekerd voor ziektekosten. Meld de geboorte van jullie kindje binnen vier maanden bij een verzekering naar keuze.

Onder zorg bij de gynaecoloog?

Ook als je tijdens de zwangerschap wordt doorgestuurd naar de gynaecoloog of als je daar je hele zwangerschap onder controle bent geweest, is deze zorg van een verloskundige in je kraambed nodig.

Wanneer je de hele zwangerschap onder controle bent geweest van de gynaecoloog kun je ons tijdens je zwangerschap bellen om de nazorg te regelen. Neem dan contact met ons op.

Aanmelden Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Doevendans nieuwsbrief!

Aanhef
Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
E-mailadres