055 5337720

Je bent zwanger

De zwangerschap is voor veel vrouwen en partners een spannende en leuke periode, maar brengt ook veel veranderingen, emoties en soms onzekerheden met zich mee. In de negen maanden dat je zwanger bent groeit er een volledig kindje in je buik met alles erop en eraan. Wij willen je zo goed mogelijk begeleiden in deze periode, waarbij we je de ruimte geven om je zwangerschap, maar ook de bevalling en de kraamtijd, op je eigen manier te beleven.

Soms komt een zwangerschap ongepland en/of ongewenst. In dat geval heb je misschien behoefte om met iemand te praten over deze verwarrende gebeurtenis. Je kunt altijd bij ons terecht met vragen en onzekerheden. We kunnen je eventueel verwijzen naar andere instanties.

Uitgerekende datum

Aan de hand van je cyclus kan worden bepaald wanneer je baby verwacht wordt. De definitieve uitgerekende datum wordt bij ons in de praktijk vastgesteld tijdens de termijnecho. Je uitgerekende datum is een richtdatum, slechts 4% van de vrouwen bevalt exact op deze dag. De meeste vrouwen bevallen tussen de 37 en 42 weken.

Controles

In deze periode bezoek je ons 10 tot 14 keer; in het begin weinig, tegen het einde van je zwangerschap steeds vaker. Wij bieden ook Centering Pregnancy aan, een andere manier van zwangerschapszorg, waarbij je zelf meer betrokken wordt bij de zorg, je meer informatie krijgt en je contacten kunt opdoen met andere zwangeren.

Tijdens de zwangerschap hebben wij de volgende taken:

  • we letten op of je goed gezond blijft en of je je ook emotioneel goed blijft voelen
  • we houden in de gaten of het kind in de baarmoeder zich goed ontwikkelt
  • we geven voorlichting en advies
  • we geven informatie over prenatale screening en we bespreken de voor- en nadelen hiervan
  • we zorgen voor een goede voorbereiding op de bevalling; we geven ook groepsvoorlichting over de bevalling
  • we signaleren het op tijd als er complicaties dreigen en schatten in of je moet worden verwezen naar een gynaecoloog (dit wordt risicoselectie genoemd)
  • we bouwen een vertrouwensrelatie op met jullie, de aanstaande ouders

Door gebruik te maken van onze website gaat u er mee akkoord dat wij cookies gebruiken om onze website te optimaliseren.

Sluiten

Aanmelden Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Doevendans nieuwsbrief!

Aanhef
Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
E-mailadres