055 5337720

Centering Pregnancy

Centering Pregnancy

“Tell me and I forget. Teach me and I remember. Involve me and I learn.”

Centering Pregnancy is een uit de Verenigde Staten overgekomen nieuwe manier van zwangerschapszorg. In plaats van individuele korte afspraken met je verloskundige, ontvang je de zorg in een groep. Je hebt hierbij een veel actievere rol dan bij de reguliere zwangerschapszorg. Vrouwen en zorgverleners die met Centering Pregnancy ervaring hebben opgedaan, zijn er heel enthousiast over.

Vandaar dat Centering Pregnancy zich rap over Nederland verspreidt heeft. Verloskundigenpraktijk Doevendans biedt deze vorm van zorg aan vanaf het najaar van 2015. Alle verloskundigen van de praktijk hebben hiervoor een tweedaagse training gevolgd.

Je kunt zelf kiezen welke zwangerschapszorg je wil: individuele zorg of groepszorg. Hieronder lees je meer over Centering Pregnancy om je te helpen die keuze te maken.

Kenmerken van Centering Pregnancy

Organisatorische kenmerken van Centering Pregnancy zijn:
•De intake is individueel
•De volgende negen bijeenkomsten vinden plaats in een vaste groep
•De groep bestaat uit acht tot twaalf zwangeren met ongeveer dezelfde uitgerekende datum
•De bijeenkomsten duren twee uur elk
•Data en tijden liggen vantevoren al vast
•Er zijn twee vaste begeleiders (een verloskundige en een begeleider) per groep
•Vanaf 37 weken zwangerschap kom je weer individueel naar het spreekuur

Inhoudelijke kenmerken van Centering Pregnancy zijn:
•Je hebt een actieve rol in je eigen controles: bloeddruk meten, wegen, uitkomsten invullen op de kaart
•Er is uitgebreid de tijd om dieper op onderwerpen in te gaan
•Er is veel aandacht voor wat jezelf kunt doen voor een gezonde zwangerschap en bevalling
•Je leert van andere vrouwen en brengt ook je eigen kennis en ervaring in de groep
•Je ondersteunt elkaar en bouwt vriendschap op met andere vrouwen in dezelfde levensfase

"Het unieke aan Centering Pregnancy is de groepsdynamiek: alle aanwezigen hebben hun eigen inbreng en spiegelen, ondersteunen elkaar en vullen elkaar aan. De verloskundige is onderdeel van de groep en kan ook onderwerpen inbrengen."

Voorbeeld van een bijeenkomst

Iedere sessie begint met zo'n 30 minuten bijpraten en koffie en thee drinken. In deze tijd meet je je eigen bloeddruk, weeg je jezelf en vult dat in je dossier in. Daarnaast gaat iedere zwangere naar de verloskundige voor uitwendig onderzoek en hartje luisteren. Deze controles vinden afgeschermd plaats in dezelfde ruimte.

Tijdens deze 30 minuten is je partner of een andere belangstellende van harte welkom. Zodra we beginnen met de rest van de bijeenkomst zijn we echter onder elkaar; zwangeren en begeleiders. De eerste sessies is er veel gelegenheid om elkaar te leren kennen, gaandeweg neemt dit minder tijd in beslag.

Vervolgens wordt er een onderwerp uitgediept, bijvoorbeeld gezonde voeding of prenatale onderzoeken. Belangrijk is dat het niet de verloskundige is die via eenrichtingsverkeer informatie geeft, het is aan jou en je groepsgenoten om het onderwerp te bespreken. De verloskundige en begeleider vullen aan waar nodig. Bovendien wordt er niet alleen maar gepraat, er zijn allerlei oefeningen en opdrachten waardoor het levendig wordt.

Iedere bijeenkomst wordt afgesloten met een korte evaluatie en een vooruitblik op de volgende bijeenkomst.

Onderstaande video geeft je misschien een beeld.

FAQ

Hoe regel ik het met mijn werkgever?

Wij kunnen je een brief meegeven voor je werkgever waarin Centering Pregnancy wordt uitgelegd. Vanuit de wet heb je er recht op om vrij te nemen voor zorg in de zwangerschap.

Blijft wat ik vertel binnen de groep?

Uiteraard hebben de verloskundige en de begeleider die de groep begeleiden een beroepsgeheim. Maar ook met de deelnemers onderling wordt afgesproken wat er wel en niet naar buiten gaat. Uiteraard staat het je vrij om te vertellen waar je jezelf prettig bij voelt. En als je een keer iets privé met de verloskundige wilt bespreken, dan plannen we een extra afspraak op het spreekuur.

Kan mijn partner meekomen naar de bijeenkomst?

Uw partner en andere belangstellenden zijn van harte welkom, maar alleen gedurende de eerste 30-45 minuten waarin de controles plaatsvinden. Er is een speciale bijeenkomst met partners waarin aandacht is voor de bevalling en het kraambed.

Zijn er extra kosten aan deze zorg verbonden?

Nee, zwangerschapszorg volgens Centering Pregnancy wordt standaard vergoed vanuit de basiszorgverzekering.

Ervaringsverhaal van een zwangere

In het begin was ik erg sceptisch over de deelname aan Centring Pregnancy. Ik zag mezelf niet in een groep met andere zwangeren. Niks voor mij, maar ik was toch nieuwsgierig en ben gegaan met de gedachte: als ik het niks vind ga ik gewoon niet meer. Na de eerste sessie wist ik het zeker, dit heb ik nodig!
Wij hadden een groep van 11 vrouwen. Allemaal verschillend, maar allemaal zwanger. We hebben na de 1e sessie telefoonnummers uitgewisseld en een watts app groep gemaakt. Ik heb heel veel aan de sessies gehad qua informatie, daarnaast heb ik ook veel gehad aan de groeps whatsapp. Het fijne aan de CP vind ik dat je zoveel meer informatie krijgt dan de normale bezoekjes aan de verloskundige. Er komt veel meer ter sprake en het gebeurt vaak dat iemand met een vraag komt waar je zelf niet aan gedacht had en je denkt, ooh ja dat wil ik ook graag weten.
Ik raad iedereen aan om CP te gaan volgen, daardoor ben ik met goede moed en open minded de bevalling in gegaan en heb ik totaal geen angst gehad omdat ik wist wat mij te wachten stond. Daarnaast is het een leuk uitje met dames! (ten minste dat is mijn ervaring)

CP foto baby.jpg

Ervaringsverhaal van een kersverse moeder

Na onze bevallingen zijn we elke week met degene die konden samengekomen om
te gaan wandelen in het bos, frisse lucht voor ons en onze baby's en
langzaam onze conditie weer een beetje opbouwen zo na de bevalling. Tot we
weer aan het werk gingen hebben we dit elke week gezellig gedaan. Nogsteeds
komen we regelmatig samen.
Naast het actief bezig zijn konden we zo samen praten over wat we meemaakte,
waar we ons eventueel zorgen over maakten en de ervaringen van de ander horen. Dit
was erg prettig.
In onze Centering Pregnancy groep is veel openheid en respect voor elkaar,
hierdoor voelen we ons allemaal op ons gemak en hebben we het gezellig met
elkaar, kunnen we met elkaar sparren over de dingen die we tegen komen als
(nieuwe) mama's en voelen we ons erg gesteund.
Centering pregnancy, wees er voor elkaar, je kunt er zoveel uit halen.

draagwandeling.JPG

Door gebruik te maken van onze website gaat u er mee akkoord dat wij cookies gebruiken om onze website te optimaliseren.

Sluiten

Aanmelden Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Doevendans nieuwsbrief!

Aanhef
Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
E-mailadres