055 5337720

Controles

Eerste afspraak

Bij de eerste kennismaking starten we met de opbouw van je dossier door je persoonsgegevens in te vullen. We maken een echo om te kijken of de zwangerschap intact is, dus of er een kloppend hartje te zien is. Daarnaast kijken we hoever je zwanger bent, of er een meerlingzwangerschap is en of de zwangerschap in de baarmoeder zit. Wanneer dit allemaal goed is maken we een afspraak voor de intake. Het kan zijn dat er op de echo geen goede zwangerschap gezien wordt, ook dan zijn we er om je te begeleiden.

Prenatale testen
Je kan je ongeboren kindje laten onderzoeken op een aantal afwijkingen. Er zijn verschillende onderzoeken: Screening op down-, edwards- en patausyndroom (combinatietest of NIPT) en de 20-weken echo. Deze onderzoeken zijn niet verplicht. Je bepaald zelf of je dit wilt.
Als je daar behoefte aan hebt zullen wij je tijdens de eerste controle informeren over de bovenstaande onderzoeken, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Als je besluit een combinatietest, NIPT en/of 20-weken echo te willen, geven wij je alle benodigde formulieren en maken hiervoor een afspraak. Lees verdere informatie op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl.

Intake gesprek

De intake is een uitgebreide controle van ongeveer 45 min. Wij stellen je veel vragen die van belang zijn voor een goed beeld over je gezondheid. Deze vragen gaan over jouw gezondheid, die van je partner, maar ook van familieleden. We meten je bloeddruk en vragen naar je gewicht. Je krijgt ook voorlichting over allerlei zaken rondom je zwangerschap (zoals leefwijze, regelen kraamzorg, zwangerschapscursus enz). Hebben jullie vragen over de zwangerschap dan kun je deze thuis opschrijven en stellen tijdens de controle.

Iedere zwangere adviseren we een bloedonderzoek te laten doen. Dit onderzoek moet nuchter gebeuren. Het volgende wordt onderzocht:

  • Bloedgroep
  • Rhesusfactor C en D (positief of negatief)
  • Lues (een geslachtsziekte)
  • Irregulaire erytrocytenantistoffen (antistoffen tegen andere bloedgroepen)
  • HbsAg (een overdraagbare leveraandoening)
  • HIV
  • Hb (ijzergehalte)
  • Glucose (bloedsuikerspiegel)

Neem tijdens deze controle het pasje van je zorgverzekeraar en je legitimatiebewijs mee.

Vervolgcontroles

Bij elke controle vragen we hoe het met je gaat. Heb je last van zwangerschapskwaaltjes? Spelen er belangrijke dingen in je leven, bijvoorbeeld op het werk of thuis? Maak je je zich ergens ongerust over? Verder vragen we altijd naar het 'leven voelen'; of je tevreden bent over de bewegingen van je kindje.

Vervolgens meten we je bloeddruk en doen we een uitwendig onderzoek. Daarbij voelen en meten we hoe de baby groeit, hoe hij ligt (vanaf ongeveer 26 weken zwangerschap) en luisteren we met een doptone naar het hartje.

Tot slot kun je nog vragen stellen en geven wij bij elke controle een beetje informatie.

IMG_7506.JPG

Wachttijden

Uiteraard werken wij zoveel mogelijk op afspraak. We vinden het erg fijn als je op tijd bent! Toch kan het zijn dat je soms langer moet wachten voordat je aan de beurt bent. Dit kan zijn vanwege extra spoedbezoeken of complicaties van andere zwangere dames, dit vraagt soms meer tijd. We vinden het belangrijk dat iedereen goede zorg krijgt die nodig is. We vragen om begrip hiervoor.

Centering Pregnancy

Bij deze vorm van begeleiding zijn alleen de eerste controle en de controles vanaf 36 weken individueel. Tijdens de rest van de zwangerschap vinden de controles in een groep plaats. De groepen bestaan uit 8-12 vrouwen, die elkaar in een aantal bijeenkomsten van elk 2 uur, goed leren kennen en ervaringen kunnen delen. We weten uit Amerika dat deze manier van zwangerschapsbegeleiding een aantal belangrijke gezondheidsvoordelen oplevert en als heel positief wordt ervaren. In plaats van de huidige korte één op één controles tijdens de zwangerschap, wordt de zorg in 9-10 sessies aangeboden aan een groep van 8-12 zwangeren die ongeveer even ver zwanger zijn. Tijdens een sessie worden de zwangerschapscontroles (zoals de bloeddruk, groei van de baby etc.) gecombineerd met voorlichting, interactie en gesprekken over wat vrouwen bezig houdt tijdens hun zwangerschap. Je kunt bij ons kiezen tussen individuele consulten of groepsconsulten.

Kijk voor meer informatie op www.centeringhealthcare.nl

Je moet ons altijd bellen als

• Je helderrood vaginaal bloedverlies hebt
• Minder of geen leven voelt gedurende 24 uur, vanaf 28 weken
• Je continu onverklaarbaar vochtverlies hebt uit de vagina
• Je regelmatige pijnlijke buikkrampen hebt, die met rust niet over gaan

Echoscopisch onderzoek

In onze praktijk wordt regelmatig een echo verricht.
• de termijnecho in het begin van je zwangerschap.
• wanneer gewenst, de 20 weken echo (structureel echoscopisch onderzoek).
• een liggingsecho bij 35-36 weken.
Soms kan het nodig zijn op indicatie vaker een echo uit te voeren. Bijvoorbeeld wanneer de placenta laag ligt, of wanneer jullie kindje te snel of te langzaam lijkt te groeien. We zullen je hierover tijdens de controles inlichten.

Door gebruik te maken van onze website gaat u er mee akkoord dat wij cookies gebruiken om onze website te optimaliseren.

Sluiten

Aanmelden Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Doevendans nieuwsbrief!

Aanhef
Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
E-mailadres