055 5337720

Geboortecentrum

Bevallen in een geboortesuite

Wanneer je kiest voor een poliklinische bevalling betekent dit dat je onder onze zorg, in een van de geboortesuites bevalt. Je kunt daar in huiselijke sfeer onder het dak van het ziekenhuis bevallen. Het gevoel van een thuisbevalling ontstaat dankzij de comfortabele sfeer op deze kamers.

Vanaf februari 2019 zijn er 2 prachtige geboortesuites gecreëerd in dezelfde gang waar zich ook de verloskamers bevinden. De kamers hebben een eenpersoonsbed, een wiegje, een zitje en een badkamer. In de badkamer is een bad waar je, als je dat wilt, ook kunt bevallen (na toestemming van ons). Je kunt het zien als een verplaatste thuisbvalling. Het verschil is dat de kamer waar je bevalt niet thuis is, maar in het ziekenhuis.

Uit onderzoek is gebleken dat thuis bevallen even veilig is als bevallen in het ziekenhuis. Dankzij het Nederlands verloskundig systeem kunnen moeders kiezen om thuis, in een geboortecentrum of in een ziekenhuis te bevallen. De juiste zorg op de juiste plaats door de juiste zorgverlener. Met andere woorden: verloskundige zorg als het kan en specialistische zorg als het moet.
Je kunt meer lezen over dit onderzoek op: https://www.knov.nl/actueel-overzicht/nieuws-overzicht/detail/thuis-bevallen-met-een-verloskundige-net-zo-veilig-als-in-ziekenhuis/1714

Onder onze persoonlijke en deskundige begeleiding kun je 24 uur per dag bevallen in een van de geboortesuites. Het moment waarop je naar het ziekenhuis gaat beslissen we altijd samen. Het is goed je te realiseren dat je tijdens je bevalling zult verplaatsen van thuis naar het ziekenhuis. We zullen vaak in de laatste fase van de ontsluiting naar het ziekenhuis gaan. Bij aankomst bij het ziekenhuis neem je afhankelijk van het tijdstip de hoofdingang of de 'achteringang'. Dit is de ingang bij de SEH (eerste hulp). Neem altijd een rolstoel mee, ook als je nog goed zelf kunt lopen.

In de geboortesuite zijn wij er en/of is een kraamverzorgster aanwezig om je te op te vangen. Wij zullen je samen met een kraamverzorgster gedurende je bevalling begeleiden. Wanneer we de kamer verlaten kun je ons altijd bereiken op het mobiele nummer. Je kunt zelf aangeven in welke houding je het prettig vindt om te bevallen. Daarbij kun je ook gebruik maken van een skippybal of een baarkruk.

Wij worden tijdens de geboorte van je kindje geassisteerd door kraamverzorgenden uit het partusteam van Naviva. Wanneer alles naar wens verloopt, ga je 2 à 3 uur na de bevalling met jullie zoon of dochter weer naar huis. Er is geen mogelijkheid om in de geboortestuite te overnachten.

Hieronder een indruk van hoe een van de geboortesuites eruit ziet

IMG_9991.jpg

IMG_9992.jpg

IMG_9993.jpg

Indien nodig zijn we binnen enkele minuten op de afdeling Verloskunde van Gelre Ziekenhuizen Apeldoorn, waar we de zorg kunnen overdragen aan de gynaecoloog. De kosten voor een bevalling in een van de geboortesuites komen overeen met de kosten van een poliklinische bevalling. Deze kosten worden, afhankelijk van hoe je verzekerd bent, vergoed vanuit een aanvullende verzekering. Het is goed om bij je zorgverzekeraar na te vragen of je een eigen bijdrage moet betalen voor het bevallen in het ziekenhuis. Het kan zijn dat de kamers bezet zijn, dan kun je besluiten om alsnog thuis te bevallen, of je kunt naar een ander ziekenhuis in de regio.

Poliklinische bevalling

Het kan zijn dat je om een medische reden met ons in het ziekenhuis moet bevallen. Dan beval je op een van de verloskamers in het ziekenhuis. Een bevalling in een geboortestuite is dan niet mogelijk. De eigen bijdrage voor het bevallen in het ziekenhuis vervalt dan. Omdat je thuis bent als je bevalling begint, heb je alle spullen die bij een thuisbevalling nodig zijn ook nodig als je in een geboortesuite of met een medische reden in het ziekenhuis moet bevallen.

Wat neem je mee?

• Kleertjes voor de baby
• 2 mutsjes voor de baby
• Kleren voor jezelf, evt voor je partner en toiletartikelen
• Lijstje met telefoonnummers
• Mobiele telefoon + oplader
• Fototoestel en/of camera (met batterijen, of oplader)
• Maxi cosi met voetenzak of omslagdoek
• 1 en 2 euro muntstuk voor een rolstoel
• Je zwangerschapsmapje (of je CP boekje) en papieren van je kraamzorg

Door gebruik te maken van onze website gaat u er mee akkoord dat wij cookies gebruiken om onze website te optimaliseren.

Sluiten

Aanmelden Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Doevendans nieuwsbrief!

Aanhef
Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
E-mailadres