055 5337720

Geboortecentrum

Bevallen in het Geboortecentrum

Wanneer je kiest voor een poliklinische bevalling betekent dit dat je onder onze zorg, in het bevalcentrum bevalt. Je kunt daar in huiselijke sfeer onder het dak van het ziekenhuis bevallen. Het gevoel van een thuisbevalling ontstaat dankzij de comfortabele sfeer op deze kamers.

Op dit moment (eind 2019) wordt er gewerkt aan nieuwe bevalkamers. De nieuwe bevalkamers zullen zich bevinden op dezelfde verdieping als de verlos-, kraam- en kinderafdeling. Er wordt op de nieuwe locatie een fijne plek gecreëerd waar je onder onze begeleiding kunt bevallen. Op de nieuwe bestemming is er geen mogelijkheid rondleidingen te geven.

Het geboortecentrum heeft drie ruime bevalkamers met een twee eenpersoonsbedden, een wiegje, een zitje om bezoek te ontvangen en een keukentje. In de badkamer is een bad waar je, als je dat wilt, ook je kindje kunt krijgen (na toestemming van ons). Je kunt dit zien als een verplaatste thuisbevalling. Het verschil is dat de kamer waar je bevalt niet thuis is, maar in het bevalcentrum.

Onder onze persoonlijke en deskundige begeleiding kun je 24 uur per dag in het geboortecentrum bevallen. Het moment waarop je naar het centrum gaat beslissen we altijd samen. Bij aankomst bij het ziekenhuis neem je de 'achteringang'. Dit is de ingang bij de SEH (eerste hulp). Neem altijd een rolstoel mee naar het centrum, ook als je nog goed zelf kunt lopen.

In het geboortecentrum zijn wij en/of is een kraamverzorgster aanwezig om je te op te vangen. Wij zullen je samen met een kraamverzorgster gedurende je bevalling egeleiden. Wanneer we de kamer verlaten hebben we een telefoon op zak waardoor je ons altijd kunt bereiken. Je kunt zelf aangeven in welke houding je het prettig vindt om te bevallen. Daarbij kun je ook gebruik maken van een skippybal of een baarkruk.

Wij worden tijdens de geboorte van je kindje geassisteerd door een kraamverzorgende van Naviva. Wanneer alles naar wens verloopt, ga je ongeveer 2 à 3 uur na de bevalling met jullie zoon of dochter weer naar huis. Er is geen mogelijkheid om in het geboortecentrum te overnachten.

opendagVKCA (4 van 43).jpg

opendagVKCA (5 van 43).jpg

Indien nodig zijn we binnen enkele minuten op de afdeling Verloskunde van Gelre Ziekenhuizen Apeldoorn, waar we de zorg kunnen overdragen aan de gynaecoloog. De kosten voor een bevalling in het geboortecentrum komen overeen met de kosten van een poliklinische bevalling. Deze kosten worden afhankelijk van hoe je verzekerd bent, vergoed vanuit een aanvullende verzekering. Het is goed om bij je zorgverzekeraar na te vragen of je een eigen bijdrage moet betalen voor het bevallen in het geboortecentrum.

Rondleiding

Let op! In verband met de verbouwing van het huidige en de bouw van de nieuwe bevalkamers worden er vanaf november 2019 geen rondleidingen meer gegeven.

Poliklinische bevalling

Het kan zijn dat je om een medische reden met ons in het ziekenhuis moet bevallen. Dan beval je op de verloskamers in het ziekenhuis. Een bevalling in het geboortecentrum is dan niet mogelijk. De eigen bijdrage voor het bevallen in het ziekenhuis vervalt dan. Omdat je thuis bent als je bevalling begint, heb je alle spullen die bij een thuisbevalling nodig zijn ook nodig als je in het geboortecentrum of klinisch (met medische reden) moet bevallen.

Wat neem je mee?

• Kleertjes voor de baby
• 2 mutsjes voor de baby
• Kleren voor jezelf, evt voor je partner en toiletartikelen
• Lijstje met telefoonnummers
• Mobiele telefoon + oplader
• Fototoestel en/of camera (met batterijen, of oplader)
• Maxi cosi met voetenzak of omslagdoek
• 1 en 2 euro muntstuk voor een rolstoel
• Je zwangerschapskaart en kraamzorg dossier

Door gebruik te maken van onze website gaat u er mee akkoord dat wij cookies gebruiken om onze website te optimaliseren.

Sluiten

Aanmelden Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Doevendans nieuwsbrief!

Aanhef
Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
E-mailadres